Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is de beste motor om tot leren te komen.

Je hersenen zijn de hele dag bezig, je kunt ze niet even uitzetten. De hele dag verwerken ze informatie en soms krijgen ze informatie binnen die extra interessant is. Iets wat je verrast, waarvan je dacht dat het anders was of juist aansluitend op iets wat je al wist. Je hersenen bepalen op dat moment dat ze dit verder willen onderzoeken en worden dus nieuwsgierig.

2 redenen waarom nieuwsgierig zijn zo goed werkt:

  • Nieuwsgierigheid bereid je voor op het leren. Je staat open om nieuwe dingen te leren. De verbindingen die in de hersenen worden gelegd worden hierdoor sterker en je onthoudt het beter. Het is de start positie van de hersenen om iets te gaan leren.
  • Ook is de beloning belangrijk voor je hersenen. Wanneer je iets leert waar je nieuwsgierig naar bent geven ze meer dopamine af. Leren wordt dan een soort drug, het motiveert om nog meer te gaan leren. Je komt in een soort flow!

Dit is belangrijk om te beseffen bij het kiezen van een project, wanneer het je interesseert en je nieuwsgierig bent zul je aan écht leren toekomen en blijft het geleerde ook langer hangen.